wijnpersplanken_spant7

Blog | Spant7 vs. Wijnpersplanken

Geplaatst op | Nieuws

Wij houden van hout, jij toch ook? Er zijn zoveel verschillende houtsoorten met allen hun eigen karakter. De één is wat robuuster dan de ander. Weer een ander is wat donkerder van kleur… Spant7 werkt graag met Europees Eiken en daarmee kunnen verschillende uitstralingen gecreëerd worden. Welke vind jij het mooiste? Ga je voor de wijnpersplanken of voor oud schuurhout? Of voor oude wagonplanken? Lees meer over de verschillende uitstralingen van eikenhout, waar Spant7 het liefste mee werkt!

Waar komen wijnpersplanken vandaan?

Heb je het wel eens gezien of kun je het je voorstellen? Leegstaande oude houten schuren, robuust, verweerd met de jaren. En oud zijn ze zeker: al meer dan 150 jaar! Dat is 1,5 eeuw! Het platteland van de Balkan landen, ofwel Servië, Montenegro en Macedonië, stonden vol met oude schuren waar men graan opsloeg. Het graan werd gevoerd aan de beesten van de boeren. Die oude graanschuren van het platteland van de Balkanlanden, worden nu gebruikt om prachtige meubels van te maken. Ook wijnpersplanken van de wijnpersen die op het platteland werden gebruikt, gebruiken we nu.

 

Goed he, dat hout zo lang mee kan, natuurlijk is en recyclebaar?!

Het slopen van de oude schuren tot prachtig materiaal

De oude wijnpersbalken, waarmee onder andere de Serviërs hun schuren bouwden, zijn zeer gewild. Lokale eigenaren verkochten hun leegstaande schuren. Door de kopers werden de houten schuren vervolgens gesloopt. Een hels karwei, want dat werd allemaal met de hand gedaan. Dat kennen we nu amper nog, gelukkig. Elke plank wordt zorgvuldig gesorteerd. Zo letten de slopers op de lengte en de kwaliteit van de planken. Lengte bij lengte en kwaliteit bij kwaliteit worden bij elkaar verpakt tot pakketten. Wel zo makkelijk voor het vervoer!

Wijnpersplanken eenmaal in Nederland

Hout kan houtwormen, boktorren en andere insecten bevatten. Geen pretje, want die eten langzaam het hout op. Eenmaal in Nederland,  krijgen de planken een hittebehandeling om die insecten te verwijderen. Na de behandeling worden de materialen verzaagd tot planken, waar we de mooiste meubels van kunnen maken.

Zie je je robuuste houten tafel al voor je? Waar je gezellig met zijn allen aan kunt eten? Of een tv-kast van oude houten wijnpersplanken.. Het is mogelijk bij Spant7!

 

Spant7 werkt graag met wijnpersplanken omdat ze

  • erg duurzaam zijn
  • karakteristiek zijn, robuust en een warme uitstraling hebben
  • van nature droog zijn en zeer geschikt voor het maken van meubels
  • goed te zagen en te schaven zijn.

Vandaar dat we met de mooie oude wijnpersplanken ontzettend gave meubels op maat kunnen maken. De wijnpersplanken zijn te gebruiken met de originele buitenzijde. De buitenzijde kan geborsteld worden voor een mooi en robuust stuk hout met extra karakter: het hout zal niet vlak of glad zijn. Houd je wel van vlak en glad, op scheuren en gaten na? De planken zijn erg goed te zagen en te schaven! Hartstikke gaaf en niet te vergeten: een praktisch oppervlak.

 Voor alle vragen, neem contact op met Spant7

Wij van Spant7 vinden het een eer om met Europees Eiken te werken en hopen dat ze een lang ‘nieuw’ leven tegemoet gaan. Duurzaamheid vinden wij belangrijk, vandaar dat we graag met dit gave en natuurlijke materiaal werken. Mocht je nog vragen hebben dan horen wij dat graag!

Facebook      |      Instagram      |    Pinterest


Terug naar het overzicht